Foro de debate Tema 5

¿Quines coses aporta la participación de les famílies i altres persones de la comunitat al centre educatiu?

 
Picture of Rafael Nelson Segui Penades
¿Quines coses aporta la participación de les famílies i altres persones de la comunitat al centre educatiu?
by Rafael Nelson Segui Penades - Thursday, 11 October 2012, 8:17 PM
 


L’aportació de les famílies al centre educatiu són, en alguns casos importants, i en altres com el cas de Rafael Layón, imprescindibles.

 

Quan es tracta de situacions límit com la descrita en el cas del vídeo, és fonamental la participació de la família. Fonamental en el sentit de fonament, de manera que sense eixa participació, el procés d’ensenyament-aprenentatge no es produexi, i per tant, el fracàs de l’escola és absolut. En aquestos casos no estem parlant només de l’aprenentatge de l’escolar del currículum oficial o escolar, sinó que parlem d’un vertader perill d’exclusió social, de quedar al marge de les oportunitats que la societat t’ofereix i per tant de condemnar l’alumne a continuar fora de la societat.

 

En aquestos casos el que s’aconsegueix amb eixa participació és anar més enllà de l’adaptació al medi i aconseguir el que diversos autors ens animen, a transformar el medi. I com hem vist en el vídeo, és possible.

 

Ara bé, no sempre les situacions són tan extremes. En altres casos que no arriben a eixa necessitat, la participació de les famílies tant en les Comunitats d’Aprenentatge com en les tertúlies dialògiques i com a voluntaris, té uns efectes altament positiu no només en el propi alumnat directament relacionat amb la persona que participa sinó en tota la resta d’alumnat i la comunitat escolar en general.